Startschot eerste glasbak: ‘Geen woorden maar daden”

Na een succesvol burgerinitiatief, werd op 17 mei 1978 in ’s-Hertogenbosch de allereerste gemeentelijke glasbak geplaatst. Zo normaal en ingeburgerd de glasbak vandaag de dag is, zo vernieuwend was het destijds. Een dag later verscheen hier een artikel over in het Brabants Dagblad, getiteld ‘Glas voortaan in de gele bak’.

Vooruitziende blik

Volgens dit artikel, stond de eerste glasbak in het Bossche winkelcentrum Zuiderpassage. Het was de eerste van 500 in Brabant te plaatsen glasbakken. Als officieel startschot, riep milieugedeputeerde Ton Brugman Brabanders op hun glas naar de glasbak te brengen: “Laten we het praten over de natuur en milieu omzetten in handelen. Geen woorden maar daden.”

Mevrouw W. Castelijns-Dommers, “als slijtersvrouw extra vertrouwd met lege en volle flessen”, was de eerste persoon die glas in de allereerste glasbak wierp. Zij werd hiervoor uitgenodigd door de Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne uit die tijd, dr. I. Ginjaar.

Van proef naar standaard

De ingebruikneming van de glasbak maakte onderdeel uit van een proef, waaraan in eerste fase 71 gemeenten met een miljoen inwoners deelnamen. De ambitie was om zo per jaar minstens 8400 ton (= 840.000 kilo) glas voor hergebruik voor de industrie te realiseren.

Inmiddels staan in Nederland zo’n 25.000 glasbakken. Goed voor circa 421 kiloton (= 421 miljoen kilo) gerecycled glas per jaar! Dat is ruim 84% van de totale hoeveelheid verpakkingsglas op de markt. Hoe anders was het veertig jaar geleden, toen de Stichting Verwijdering Afvalstoffen “met gerechtvaardigd optimisme” een deelname van “tegen de 40%“ durfde te voorspellen.

Lees hier het hele artikel:

> Bekijk artikel als PDF