Heeft het zin glas op kleur te scheiden?

Het is een hardnekkig misverstand dat glas dat op kleur gescheiden in de glasbak wordt gegooid, uiteindelijk weer op één hoop belandt. Dit is natuurlijk niet waar. In gemeentes waar glas op kleur wordt ingezameld, wordt het ook op kleur verwerkt en gerecycled.

Aangepaste vrachtwagens

Glasbakken worden geleegd door vrachtwagens (of andere inzamelvoertuigen) die verschillende compartimenten hebben voor de verschillende kleuren glas. Deze compartimenten zijn echter niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Voor de buitenstaander kan het erop lijken dat al het glas in de container op één hoop terecht komt, terwijl dit niet zo is.

In de onderstaande video is te zien hoe het legen van een glasbak in zijn werk gaat:

Bespaar grondstoffen en energie

Waarom is het belangrijk om glas op kleur te scheiden? Omdat de glasscherven dan beter kunnen worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe potjes en flessen.

Het goed scheiden van glas is vooral belangrijk voor het recyclen van wit (transparant) glas. Van wit glas is er minder dan van gekleurd glas. Bovendien kun je van wit glas wel gekleurd glas maken, maar van gekleurd glas geen wit glas. Ongeveer 60% van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50% van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan gekleurd glas. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.

Gekleurd glas

Op veel plekken worden groen en bruin glas apart ingezameld. Maar sommige gemeentes kiezen ervoor om glas níet te scheiden op kleur. Dit heeft te maken met de afspraken die elke gemeente apart maakt met de bedrijven die het glas verwerken. Ook in dit geval is het glas prima te recyclen. Nederlandse glasbedrijven kunnen van een mengeling van gekleurde glasscherven namelijk gewoon weer aparte kleuren glas maken, zoals bruin of groen glaswerk.

Wanneer groen en bruin glas apart wordt ingezameld bij de glasbak, verwerken recyclingsbedrijven deze kleuren ook apart. Want hoewel Nederlandse glasbedrijven de mix van groen en bruin glas kunnen omzetten in aparte kleuren glas, is dat niet in alle landen zo. Zo wordt bruin glas voornamelijk geëxporteerd naar Duitsland, waar de glasovens minder geavanceerd zijn dan in Nederland. Daar moeten de verschillende kleuren glasscherven apart worden aangeleverd om er nieuw glas van te maken.

Kortom: heeft jouw glasbak verschillende openingen voor de verschillende kleuren glas? Maak daar gebruik van. Dan zorg je ervoor dat jouw glas zo duurzaam mogelijk gerecycled wordt! Lekker bezig.