Waarom vieren we 40 jaar glasbak? De glasbak is cultureel erfgoed!

De glasbak bestaat 40 jaar! 40 jaar geleden werd in ’s-Hertogenbosch de eerste gemeentelijke glasbak geplaatst. Een mijlpaal! De glasbak is ondertussen niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld en heeft van gescheiden glasinzameling een alledaags ritueel gemaakt. In 2018 wordt de glasbak in het zonnetje gezet met een feestelijke campagne, want we zijn al 40 jaar lekker bezig.

Glasbak als cultureel erfgoed

Elke keer dat een fles of potje in de glasbak verdwijnt, wordt het glas zonder kwaliteitsverlies gerecycled. De glasbak is daarmee een symbool van duurzaamheid, recycling en circulaire economie. “Cultureel erfgoed”, aldus studio Lernert & Sander. Deze artdirectors zijn door creatief bureau Arttenders gevraagd om vorm te geven aan de feestelijke campagne.  Daarbij hebben zij het bekende Glasbaklogo als uitgangspunt gebruikt.

Iconisch logo

Glasinzameling heeft een  iconisch beeldmerk. Je kent het vast wel, het logo staat op bijna elke glazen verpakking. Dit vertrouwde logo krijgt in de campagne de volle aandacht. Het is retro, hip en verwijst naar een rijke historie van 40 jaar glasinzameling.

Glasbak je mee? #ikglasbak

Naar de glasbak gaan hoort bij het dagelijks leven en dat verdient een eigen werkwoord, zoals e-mailen of afwassen! Glasbakken is een alledaagse bezigheid: heb jij al geglasbakt vandaag? Laat op jouw social media zien dat je glasrecycling hoog in het vaandel hebt staan. Post bijvoorbeeld een foto van jouw favoriete glasbak, of eentje van een tas vol verpakkingsglas. Vergeet daarbij niet de hashtag #ikglasbak te gebruiken!

Geen verjaardag zonder taart

Om de verjaardag van de glasbak extra kracht bij te zetten, hebben Arttenders en Studio Lernert & Sander taartversies gemaakt van de vijf meest beeldbepalende glasbakken in Nederland. Deze prachtig gedetailleerde bakkersmeesterwerken visualiseren de veertig jaar waarin wij in Nederland al glas inzamelen. Lekker bezig!

De taarten en het logo van 40 jaar glasbak zijn op bijzondere manieren door heel Nederland zichtbaar: op straat en online!  Let goed op, want je vindt ze op de meest onverwachte plaatsen.