De glasbak bestaat 40 jaar

Ongeveer 84% van al het verpakkingsglas in Nederland wordt gerecycled. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de glasbak, die in het Nederlands straatbeeld goed vertegenwoordigd is. Dankzij de glasbak staat Nederland in de wereldwijde en Europese top van glasinzameling en -recycling. Tegelijk is  ‘glasbakken’ een alledaagse bezigheid geworden.

Circulariteit is eigenlijk heel simpel

Elke keer dat een fles of potje in de glasbak verdwijnt, wordt het glas zonder kwaliteitsverlies gerecycled. Het kan in theorie zelfs binnen zeven dagen weer op tafel staan. Zo simpel kan circulariteit zijn! De glasbak is daarmee een symbool van duurzaamheid, recycling en circulaire economie. Een prestatie waar we met zijn allen trots op mogen zijn: lekker bezig!

Al 40 jaar lekker bezig

40 jaar geleden werd in ’s-Hertogenbosch de eerste gemeentelijke glasbak geplaatst. Inmiddels is de glasbak niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld en is gescheiden glasinzameling een alledaags ritueel geworden. Wat ons betreft verdient naar de glasbak gaan een eigen werkwoord: glasbakken! In 2018 wordt de glasbak in het zonnetje gezet met een feestelijke campagne. Heb jij vandaag al geglasbakt?

Een verjaardagsfeest voor iedereen

De veertigste verjaardag van de glasbak wordt met iedereen gevierd. Zowel de gemeenten die de glasbakken (laten) plaatsen, legen en schoonhouden, als de burgers die het lege verpakkingsglas in de glasbak kwijt kunnen. Iedereen viert het feest mee! Jij ook? Laat zien op jouw social media dat jij glasbakt en dat je glasrecycling hoog in het vaandel hebt staan! Gebruik daarbij de hashtag #ikglasbak.