Waarom scheiden we glas?

De reden om glas in de glasbak te gooien is simpel: zodat er opnieuw verpakkingsglas van kan worden gemaakt. Glas is een ideaal circulair product en de glasbak speelt in deze kringloop een essentiële rol.

Van je tafel naar de glasbak naar je tafel

Glas is eindeloos: je kunt het blijven recyclen. Van 1000 kilogram gebruikt verpakkingsglas wordt 1000 kilogram nieuw glas gemaakt. 100% recyclebaar dus, van de glasbak naar je tafel en van je tafel naar de glasbak.

Als het verpakkingsglas uit nieuwe grondstoffen (zand, soda en kalk) gemaakt moet worden, levert 1000 kilogram daarvan slechts 800 kilogram glas op. Bovendien moet daarbij veel meer energie verbruikt worden.

Puur verpakkingsglas

Opnieuw glas maken van oud verpakkingsglas kan alleen als er zo min mogelijk vervuiling in het glas zit. Daarom is het van groot belang dat er geen spullen in de glasbak belanden die daar niet horen, zoals keramiek, steen en porselein. Sommige mensen denken dat ze het in de glasbak kunnen gooien, omdat het ook hard materiaal is en van zand wordt gemaakt. Maar deze materialen kunnen het recyclingproces flink verstoren.

> Bekijk hier wat wel en wat niet in de glasbak mag