De allereerste glasbak

Veertig jaar gelden, op 17 mei 1978, werd in ‘s-Hertogenbosch de allereerste gemeentelijke glasbak geplaatst. Een mijlpaal. Vier decennia later is de glasbak volkomen ingeburgerd en niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.

Doodnormale innovatie

De glasbak is begonnen als een burgerinitiatief. Vanaf 1978 is het overgenomen door gemeenten. De eerste glasbak was in ‘s-Hertogenbosch; andere gemeenten volgden snel. In de praktijk werd al snel veel kennis opgedaan over wat wel en niet werkt. Zo had de glasbak vroeger grote kleppen, waar de flessen in konden worden gegooid. Dat had echter als nadeel dat mensen er nog wel eens hun sleutels of portemonnees in lieten vallen. Om die reden werden de ronde openingen in het design opgenomen. Innovatie in de praktijk!

De eerste glasbak was in veel opzichten een mijlpaal. Maar sindsdien staan de ontwikkelingen in glasrecycling niet stil. Integendeel. Door continu in praktijk ervaring op te doen, technische (en technologische) innovaties toe te passen en te sturen op efficiëntie en effectiviteit, blijft Nederland uitstekend presteren op glasinzameling  en -recycling.

In praktijk

Wat die innovaties zijn? In Den Helder werd bijvoorbeeld via hittekaarten bekeken wat de beste locaties zijn om glasbakken te plaatsen. En in Rotterdam werden onlangs melders geplaatst die aangeven wanneer de glasbakken vol zijn, waardoor de leging van de glasbakken efficiënt ingepland kan worden.

Meer weten? Neem contact op via info@glasintbakkie.nl.